Веселин Пантелеев-Ешкенази

Роден е през 1970 година в семейство на музиканти. Завършил е Националното музикално училище "Л. Пипков" в София и Държавната музикална академия "П. Владигеров".

Едва 11-годишен става концертмайстор на Детско-юношеската филхармония. През 1990 г. заминава за Лондон, завършва двегодишен майсторски клас за солист-изпълнители при проф. Ифра Нийман в Гилдхол скул и получава Solo Recital Diploma. Лауреат е на международните конкурси за цигулари в Пекин, "Виенявски" в Полша и "Карл Флеш", Лондон. Концертира в Европа, САЩ, Южна Америка, Индия, Китай. Участва на фестивалите "Мидем" в Кан, Монпелие и "Атлантик" - Франция, музикалните фестивали в Нант и Реймс, "Новогодишния музикален фестивал" в София, "Варненско лято", "Аполония" и др.

Той е бил солист на Софийската филхармония, Кралския Концертгебау оркестър, Лондонския филхармоничен оркестър, Английския камерен оркестър, Симфоничния оркесър на Монте Карло, Симфоничния оркестър на Мексико сити, Холандския филхармоничен оркестър, Пражкия симфоничен оркестър, Ирландския национален симфоничен оркестър, Баховия камерен оркестър - Берлин и др. Участвал е в концерти заедно с Монсерат Кабайе, Пласидо Доминго, Алексис Вайсенберг и други.

Важна професионална стъпка, откриваща нови хоризонти за музиканта, бе присъединяването му през 2005/2006 година към световно-известното холандстко трио “Озирис”, с което цигуларят осъществи около петдесет концерта в Америка и Европа.

В широкото двадесето по ред допитване на Българското национално радио Веско Ешкенази бе обявен за "Музикант на 2010 година".

От 2000 г. Веселин Ешкенази е концертмайстор на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам. Този оркестър е посочен като №1 симфоничен оркестър в света в анкетата на британското списание "Грамофон".

В интервюта цигуларят разкрива някои аспекти от живота си в чужбина и по-конкретно в Холандия. Въпреки че е имигрирал още в началото на 90-те години, Веселин Ешкенази все още чувства България като своя дом. На въпроса дали през годините са го гледали с различно око заради това, че е от Източна Европа, той отговаря, че холандците са много отворени към света. Никога не са мнителни към определена нация, но има обаче неща, които не влияят добре върху българския имидж. Толерантността на холандците е важна черта, която музикантът е възприел от тях, както и честността в отношенията между хората.