Ралица Василева

Ралица Василева е родена на 6 юни 1967 година в София. Завършва средното си образование в Първа английска езикова гимназия, учи и в английска гимназия в Делхи, Индия. Следва 1 година във Великотърновския университет по специалност „Английска филология“, прехвърля се в Софийския университет „Климент Охридски“ и се дипломира. Получава магистърска степен по политически науки от Държавния университет на щата Джорджия в Атланта.

През 1987 г. се присъединява към английската редакция на Българското национално радио като преводач от английски език и диктор, а по-късно става и репортер. От 1990 г. е водещ и репортер в Българската национална телевизия. Първите си важни стъпки в журналистиката прави като отразява падането на комунизма в България.

През 1991 година заминава на стаж в CNN. От там харесват нейните репортажи и я канят на специализация. След като се връща обратно в България от CNN й предлагат работна позиция. Започва кариерата си през 1992 година в CNN като водещ на предаването „CNN World Report“ - единственият в света форум за международни телевизионни журналисти, чрез който те могат да представят новини от своята страна пред глобалната аудитория на CNN.

Отразява конфликтите в бивша Югославия, Близкия изток, както и прехода в Русия към демокрация и мирното споразумение в Северна Ирландия. Ралица Василева е водила за CNN отразяването на кризата с оръжейните инспекции на ООН в Ирак, атентатите от 11-ти септември в САЩ, войната срещу тероризма и военната офанзива в Афганистан.

Интервюирала е много видни световни лидери като бившите държавни секретари на САЩ - Хенри Кисинджър и Мадлин Олбрайт, бившия президент на Пакистан Первез Мушараф, бившия съветски лидер Михаил Горбачов, премиера на Израел Бенямин Нетаняху, бившия президент на България Петър Стоянов и бизнес предприемачите Тед Търнър и Ричард Брансън.

Журналистката споделя, че се е чувствала раздвоена, когато е напускала България. Колебанието е било заради плашещата перспектива да се оправя сама в Атланта, без да познава никого и без да може да разчита на семейството си. CNN уреждат визи, билети, хотел, докато си намери квартира, и договор за една година. Хората в компанията обаче бързо приемат Ралица и още преди да се е настанила, където и да е било, продуцентка от телевизията - Лиз Риблет, я кани да живее у тях, докато се уреди. След близо 20 години живот в чужбина журналистката смята, че не е трудно човек да си намери мястото в Америка, която е страна на имигрантите. В тази страна намира приятели от цял свят. “Интересно се живее по този начин, защото имаш възможност да опознаеш различни култури и начини на живот. Все пак аз работя с колеги от най-различни националности”, казва в свое интервю Ралица Василева. Тя не се чувства чужденец сред тях и живее като средния американец. Разкрива, че първоначално й е било много трудно: “Отидох сама, с дете на 7 години и с 20 долара в джоба. Трябваше да науча обаче системата от А и Б - дори не знаех кой телефон е за Бърза помощ, ако нещо се случи, каква е системата на здравеопазване, а тя е частна. За първи път трябваше сама да планирам и определям живота си - включително да започна да събирам пари и за пенсията си… просто от всички тези неща бях в тотален стрес в началото, докато свикна.”